Spreken met je onrust

“Puzzelstukje”

Onrust, een gevoel dat elke dag aanwezig is. Het is een onderdeel geworden van mijn leven. Geaccepteerd dat dit er gewoon bij hoort.

Wat betekent onrust nu eigenlijk? Het is een gevoel die er altijd is. Synoniemen voor onrust zijn: ‘angst, verwarring, hevige beweging, strijd.’ Een gevoelstoestand welke voor menigeen bekend is. En toch sluimert het als een rode draad, een aangeleerd patroon, door mijn manier van leven & functioneren.

Aangeleerde patronen staan voor het verleden. Een ervaring die je ergens hebt opgedaan, een vriendschap die anders liep dan je verwacht had, gebeurtenissen die een diepe impact op je hebben gemaakt. Allemaal losse elementen waarbij op zich staande emoties zijn ontwikkeld. Ik zie deze losse elementen als de puzzelstukjes van het leven. Elk puzzelstukje staat voor iets wat je hebt meegemaakt. En al deze puzzelstukjes liggen los van elkaar. Het enige wat ze verbind zijn de emoties die eruit voortvloeien die onrust veroorzaken.

Een voorbeeld:

Er gebeurd iets nieuws in je leven wat veel lijkt op wat je in het verleden hebt meegemaakt. Wat gebeurt er nu met je? Hoe reageer je? Welke emotie voel je opkomen? Misschien voel je een emotie opkomen die in het verleden is ontstaan. Met als gevolg dat wat er nu gebeurd, je emotioneel wordt gekoppeld aan de emotie uit het verleden. Alleen beleef je deze emotie nu veel heftiger dan vroeger. Het stapelt zich letterlijk op.

De puzzelstukjes aan elkaar verbonden door emoties, zorgen voor de versterkte reacties. Als gevolg dat je je onrustig en gestrest voelt. Je zit niet lekker in je vel. Alles lijkt moeilijker, het leven wordt minder sprankelend en je voelt je niet gelukkig. Dat je een keuze hebt om je anders te voelen, komt niet bij je op.

Keuzes

Heb je dan de mogelijkheid om andere keuzes te maken? Jazeker! Maar hoe dan?

Zo is het idee van de puzzelstukjes ontstaan. Ze hebben mij o.a. geholpen om inzicht te krijgen in mijn oude patronen. Inzicht om te kunnen zien waar mijn onrust vandaan kwam. Om visueel elk puzzelstukje in te zetten, kon ik de feiten gesplitst zien van de emotie die eruit voortvloeide.

Oefening
Wat voor mij werkt is mijn levensverhaal stap voor stap te beschrijven.

  1. Maak een overzicht door elk puzzelstukje een naam te geven die resoneert met een ervaring, gebeurtenis uit het verleden, positief en negatief. Benoemen door het op te schrijven, zonder de emotie erbij te betrekken. Na het opschrijven de ontstane gedachten zonder te oordelen, loslaten.
  2. ME-time! Het is nu tijd om je 1e stap bewust een plekje te geven. Dit kun je doen door wat quality-time voor jezelf in te plannen. Waar word jij vrolijk van of vind je leuk om te doen? Neem bewust de tijd om te kunnen genieten wat je voor jezelf hebt gepland.

Doorloop bovenstaande 2 stappen puzzelstukje voor puzzelstukje, in je eigen tempo. Door bewust bezig te zijn met het benoemen van je ervaringen en gebeurtenissen uit je verleden, geeft je dit inzicht in je dagelijks gedrag. Gedrag ontstaat door aangeleerde patronen.

Als je structureel onrust voelt in je lijf, is dit het signaal dat deze patronen je niet meer ondersteunen. Tijd voor een volgende stap, het creëren van een nieuw puzzelstukje.

“Doe alles vanuit kracht en wijsheid, niet vanuit weerstand + gevecht.”