Een bijzonder specerij

“Kurkuma”

Kruiden spelen een grote rol in de keuken. Ik ben altijd weer verbaasd wat kruiden doen met de recepten, heerlijk! De smaak en geur als belangrijkste, maar ook zitten ze vol vitamines, mineralen en sporenelementen. Kurkuma, misschien ken je het al en heb je dit al een keer gebruikt. Weet je wat Kurkuma eigenlijk doet voor je?  En waar het vandaan komt?

Deze heerlijke specerij komt uit Zuidoost-Azië, behoort tot de gemberfamilie. In India en China wordt de wortel al minstens 5000 jaar geteeld als voedsel en als medicijn, om lichamelijke aandoeningen te behandelen. Het geeft een nootachtige, mild bittere smaak aan gerechten. Eén van de belangrijkste smaakmakers in gerechten.

Het is als verse wortelstok in de winkel te verkrijgen, de wortel lijkt ook een beetje op de gember. De wortelstok wordt gedroogd en gemalen tot een heldergeel poeder. Wist je dat kerrie en mosterd hun kleur hebben te danken aan het gebruik van Kurkuma?

Wat doet deze specerij nu echt?

In de wortel en de ondergrondse stam van de Kurkuma Longa zit een medicinaal bestanddeel genaamd Curcumine. Dit wordt gebruikt in vele medicinale toepassingen. Curcumine bevat sterke antioxidanten en vermindert ontstekingen. Zwarte peper, gember en kurkuma staan voor een lever reinigende werking. Kurkuma beschermt je ook tegen toxische componenten.

De gezonde bestanddelen van kurkuma komen het beste vrij in combinatie met zwarte peper, eventueel gemengd in olijfolie.

Kurkuma TurmericMaak je kerrie zelf met bijvoorbeeld:

  • gemberpoeder * korianderzaad * kruidnagel * karwij * kurkuma (koenjit) * komijn * zwarte peper * kardemom
  • Bepaal zelf je hoeveelheden van deze ingrediënten. Hele zaden kun je fijnstampen in een vijzel. Bak de kerrie eerst in olie, met knoflook en uien.

Kurkuma is het beste te bewaren in een goed, luchtdicht afgesloten busje op een koele en donkere plaats.

Los een aantal eetlepels Kurkuma op in heet water totdat het een stevige substantie heeft en gebruik hiervan elke dag 1 theelepel. Bewaar de rest in een glazen schaaltje afgedekt in de koelkast.

Hormoonfactor trainer Zwijndrecht

Tip: Koop niet een te grote hoeveelheid Kurkuma tegelijkertijd. De smaak, kleur en het aroma blijven dan intact. Probeer deze heerlijke specerij!!