In beweging door nieuwe patronen

“Levensverhaal en Patronen”

Het is vandaag vrijdag. Net zoals gisteren op precies dezelfde tijd wakker geworden. Toeval? Nee, dat is het zeker niet.
Ritme, routine en oude patronen. Dag in dag uit, na jarenlange oefening, ze zijn erin geslopen. Op zich niet erg, sommige gewoontes helpen je op weg. Bijvoorbeeld ontbijten elke morgen, goed en gezond. Waar ik wel van schrik is hoe de rest van mijn gewoontes de indeling van mijn dag bepalen. Dit is mijn verhaal doorvoed met oude patronen. M’n agenda staat er vol van.

Is dit wat ik wil? En nog veel belangrijker, dienen ze mij nog steeds zoals ze dit wel jaren hebben gedaan? Geven deze gewoontes, oftewel oude patronen, voor mij het gewenste eindresultaat die ik nu nodig heb?

Waar komen al deze vragen vandaan? Misschien is het tijd voor een andere stap. Om verder te groeien is het belangrijk om mijn oude patronen te gaan observeren. Het is tijd om ze vanuit mijn Caleidoscoop-view te gaan bekijken. Als losse puzzelstukjes naast elkaar, zonder de emotionele verbinding. Dat emotionele stuk is een ander hoofdstuk.

Bewustwording:

Nou, dat heb ik geweten! Zelfs nu, bij het opschrijven en letterlijk benoemen van mijn oude patronen, voel ik die weerstand opkomen. In mijn hoofd ontstaat de welbekende discussie of dit nu echt nodig is. Het gaat toch lekker zo, waarom veranderen? Het voelt lekker vertrouwd, lekker blijven zitten in mijn comfortzone. Zelfs als bepaalde gewoontes mij niet meer ondersteunen. Want ook dat is vertrouwd, je weet wat je te wachten staat. Je bereid je weer voor op de problemen die eraan komen.

Tijd voor verandering! Maar hoe dan? Keuzes, het is tijd voor het maken van andere keuzes. Na jarenlang mensen om mij heen te pleasen, weet ik nu dat dit de perfecte manier was om mijzelf niet serieus te nemen. Het zoeken naar iets buiten mijzelf. Anderen helpen, gecontroleerd. Zo was ik diegene die de touwtjes in handen hield.

Is dit logisch? Nee, het was een tijdelijke oplossing. Dat besef ik nu.

Wat kan ik doen om dit gedrag te veranderen? De controle los te laten door eerst mijzelf te helpen. Bijvoorbeeld door te kijken wat ik leuk vind om te doen.

Het klinkt gemakkelijk, en weet je, het is gemakkelijk! Door dit alleen al te beseffen dat je deze keuze hebt, is de 1e stap gezet. Het benoemen van het onderbewuste is een keuze naar het bewustzijn. Nu is het belangrijk om deze bewuste stap door te zetten. Dat deze nieuwe gewoonte, een nieuw patroon gaat worden in m’n leven.

Voorbeeld

Begin met iets kleins.

  1. Voorbeeld oud patroon: Op het moment dat ik onrust voel opkomen in m’n lijf, was het mijn oude reactie om contact te zoeken met iemand om mijn heen. Wie kan ik helpen (controle), vragen wat ik kan (moest) doen. De ander geen ruimte geven om mee te helpen, want ik moest dit doen.
  2. Omzetten naar nieuw patroon: Ik voel een onrust opkomen. Met deze onrust niet op die ander afstappen. Even stilstaan bij deze gedachte. Ik accepteer de onrust en vraag mijzelf daarna wat ik nu leuk vind om te doen. Bewust mijn gedachte uit mijn hoofd halen en te voelen vanuit mijn hart. Ik heb zin in een kop thee met een goed boek erbij (ik had al maanden mijzelf niet de tijd gegund om een boek te lezen).

En zo gebeurde het dat ik dit oude patroon kon doorbreken. In plaats van iets voor een ander te willen doen, nu voor mijzelf te kiezen.

Op deze manier, stap voor stap, ben ik me nu bewust van mijn oude patronen. Ik geeft mezelf de vrijheid om andere keuzes te maken. De keuze om eerst voor mezelf te zorgen en dan voor de ander. Is dit egoïstisch? Dat vond ik namelijk eerst wel, zo voelde het wel. Nee, absoluut niet! Je kunt namelijk niet goed voor de ander zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt.

“Door dicht bij jezelf te staan, je basis, wordt je volgende stap vanzelf duidelijk. ”

This post is also available in: Engels