, , , ,

De dag van 70 jaar

De dag van 70 jaar | LinkedIn Foto

De dag van 70 jaar

Memorabele datums en dagen. Vandaag zou je 70 jaar zijn geworden. Hoe zou je er nu uitzien? Wat voor inspirerende dingen zou je nu aan het doen zijn? Want voor jou was het moto: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.” Het voelt goed om hier vandaag even bij stil te staan. Stil staan hoe onze klik uitgroeide tot iets dierbaars. Dit omschrijf ik in bijgaand artikel, hoofdstuk 1.3 van mijn boek: “Opnieuw leren leven na verlies.”

Snapshot Dagboek | Hst 1.3 De klik

Waarom | De klik

Samen zijn als één … Elkaar aankijken zonder woorden met een glimlach op ons gezicht het laten zijn wat er is. Dit had ik nog nooit van mijn leven meegemaakt. Het is alsof iemand je diep in je ziel aankijkt. Twee losse puzzelstukjes die als een magneet naar elkaar toegetrokken worden en in elkaar klikken. De verbinding is er, zomaar ineens. Mijn hart bonkt als een bezetene, wat gebeurt hier?

Wat maakt de verbinding tussen verdriet en blijheid

Het gemak van het zijn op basis van vertrouwen. Ons beiden rugzakken zijn gevuld en toch voelen deze niet aan als zwaar gewicht. Afzonderlijk verdriet stroomt naar de beiden kanten. Het mag er zijn en heeft geen verklaring nodig. Ik voel mij dankbaar om zo’n mooie ervaring mee te mogen maken: samen onszelf zijn. Woorden zijn overbodig.

Hoe leer je luisteren zonder een mening te vormen

Samen onszelf zijn … hoe simpel klinkt dit. In de periode dat we collega’s zijn, komt Ad z’n vrouw te overlijden. In de bloei van z’n leven staan waar op dat moment geen plek is voor zo’n groot verlies. Wat kun je als omstander doen? Een luisterend oor aanbieden in deze fase van zijn leven. Het begint als collega op kantoor, later als levenspartner. Luchtig praten zonder al te veel diepgang heeft bij hem de voorkeur. Rouwen is zo’n individueel proces, daar kun je geen vast scenario over schrijven. Hoe verwerk je zo’n groot verlies? Eigenlijk is elke manier goed. Elkaar respecteren en steun bieden, geen mening geven en je eigen emotie eruit houden. Simpel er gewoon ‘zijn’.

Waarom kruisen bepaalde mensen je pad

Waarom kruisen bepaalde mensen je pad? Deze vraag stel ik mij bijna dagelijks. Het opschrijven van iemands levensverhaal is leerzaam. Het geeft mij inzichten over hoe de ander zijn/haar leven beleeft, de bekende ‘rode draad’. En vooral wat kan ik hiervan leren, wat is mijn inzicht. Toeval bestaat voor mij niet. Door dit besef zien hoe speciaal het leven is wat ik gekregen heb. Uniek zijn in je zijn, elk met een uniek verhaal.

Geloof jij in toeval

Ad is voor een reden in mijn leven gekomen. Een mooie periode waarin Ad mij iets unieks heeft geleerd: Authentiek zijn, leren jezelf te zijn, wat er ook gebeurt in je leven. Maar ook de les hoe zet je je verlies om in iets waardevols en unieks.

Ad en ik zijn allebei in de veertig als onze partners komen te overlijden. Ik voel me nog steeds dankbaar dat ik er voor Ad mocht zijn in de laatste periode van zijn leven. Tijdens Ad zijn ziekbed zijn onze gesprekken intens. Ad heeft moeite met de gedachte dat hij er later niet voor mij kan zijn. Dit maakt hem enorm gedreven dat ik belangrijke zaken goed moet regelen. De opluchting op zijn gezicht spreekt boekdelen na de genomen acties. De quote “alsof je leven ervan af hangt” doet hier volledig zijn recht.

Dit is één van de vele belangrijke levenslessen die ik met me meedraag. Door met elkaar over verlies te praten bracht het mij die steun en het vertrouwen waar ik zo wanhopig naar op zoek was. En nu weet ik dat hij er toch wel bij is. Alleen anders, op zijn manier. Steun op een afstand …

Wat als de fysieke herinnering vervaagd

Steun voelen van iemand die er niet meer is, kan dit? Mijn ervaring heeft me geleerd dat ik hiervan overtuigd ben dat dit zo is. Doordat we alles hebben benoemd, bespreekbaar hebben gemaakt, geeft mij zoveel kracht bij de momenten dat ik het even niet ziet zitten. De herinnering van zijn woorden geeft mij de moed en kracht om verder te gaan.

Wat als …

De kracht van woorden. De herinnering van de gesproken woorden. Maar ook de kracht van het samen doen. Door open te staan voor elkaar blijf je groeien. De open verbinding van communicatie waar je altijd steun uit kunt putten. Zelfs als deze persoon niet meer fysiek bij je kunt zijn. Dit is één van de belangrijke reden waarom is dit boek schrijf. Voel dat je altijd die steun hebt. Probeer ervoor open te staan. Het is een keuze die er voor je is om te pakken.

“Together we have the power to be ourselves no matter where we are.”

http://bit.ly/De-Dag-Van-70-Jaar

#StoryTelling #KnowThySelfie #Memorie #DeDagVan70Jaar #Mindset #Verbinding

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *